BAIANA – BAIANA

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Baiana Music
 

‘Baiana’ is het pseudoniem dat gekozen werd voor de lancering van de muzikale carrière van de in Liverpool geboren Braziliaanse jazz-zangeres Laura Doyle. Deze hyperactieve dame was voor de start van haar muziekloopbaan ook al actief geweest als stewardess, stand-up comedian, cabaretartieste en vertaler. Ze werkte een tijdje voor een internationaal advocatenbureau en ze staat momenteel ook nog aan het hoofd van de vrouwenvoetbal-afdeling bij één van de grootste sportagentschappen in de wereld. Haar talenkennis van het Engels, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans is daarnaast even indrukwekkend te noemen.

Maar songs schrijven, zingen en platen opnemen is toch haar meest favoriete bezigheid. Het resultaat van deze laatste activiteit kunnen we nu allemaal terughoren op haar debuutplaat die onder haar artiestennaam ‘Baiana’ op de markt is verschenen. Laura Doyle heeft er echt het beste van zichzelf voor gegeven om elf nummers te componeren die op uiteenlopende dansritmes gedanst kunnen worden. Als u de drie video’s bij deze recensie na elkaar bekijkt, dan passeert u eerst bij de bossa nova in het nummer “Bossa Nova Dream”, daarna wiegt u sambagewijs mee op de song “Saudade Samba” en kunt u uw ‘Latin Dance’-lessen herhalen op de tonen van het liedje “Paradise”. Deze drie nummers werden in de voorbije maanden allemaal reeds als singles uit dit album gelanceerd.

De plaat werd met een uitgebreide instrumentale bezetting in de Liverpoolse ‘Motor Museum’-studio opgenomen met de Engelse percussionist, bandleider van ‘The Latin Seeds’, DJ, journalist en Latin- en Afro-Caribische jazzlegende ‘Snowboy’ (aka Mark Cotgrove) als producer. De bij dergelijke muziek onontbeerlijke blazersklanken worden op dit album geproduceerd door het achtkoppige funk- en afrobeat-ensemble ‘The Haggis Horns’. Andere instrumentalisten die we kunnen horen op deze plaat zijn o.a. Max O’Hara op piano en orgel, Micky Dunne op elektrische gitaar, Jesse Eigen en John Wheatcroft op basgitaar en Vidar Norheim en Alec Brits op drums + ‘Snowboy’ zelf op percussie.

Gewoon blijven stilzitten zal u zeker niet lukken bij het horen van de nummers op “Baiana” want al heupwiegend wordt u op de dansvloer gedwongen via nummers als “The Birds And The Bees”, “Salve Baiana”, “Last Minute Love”, “Love Me Or Leave Me” of “Love Will Lead The Way”. En als het wat trager mag gaan dan kunt u toch nog gewoon verder blijven dansen op “You Brought Me You” of de sexy gezongen jazzy albumafsluiter “I Wish I Knew”. Dit is een zeer genietbare debuutplaat van Laura Doyle aka ‘Baiana’. We wachten nu al met veel ongeduld op een evenwaardige opvolger!

(valsam)